el-GRen-US
Language

Καλλονή - Δάφια - Μονή Μυρσινιώτισσας - Μονή Λειμώνος - Μετόχι Αγίων Αναργύρων - Καλλονή


Γενική περιγραφή: Πεζοπορική Διαδρομή με μεγάλο πολτιστικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε ελαιώνες, πευκώνες, θαμνώνες πουρναριών, διάσπαρτες βελανιδιές, εκτάσεις με αστοιβές, καλλιεργούμενες εκτάσεις του κάμπου, μοναστήρια & μετόχια, εξωκκλήσια, παλιές κρήνες, λιθόστρωτα, αλώνια.
Αναλυτική περιγραφή: Έχοντας αφετηρία την Καλλονή, η Διαδρομή κατευθύνεται στο χωριό Δάφια, μέσα στον κάμπο και πάνω σε ήσυχο ασφαλτόδρομο. Από εκεί αρχίζει το κυρίως τμήμα, σε μονοπάτια των βραχωδών αλλά χαμηλών λόφων. Πρόκειται για κύκλο με σταθμούς σε μοναστήρια και μετόχια της ιστορικής Μονής Λειμώνος, που επανίδρυσε ο Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλιανός, τα χρόνια της Οθωμανοκρατίας. Ο πεζοπόρος θα έχει την ευκαιρία να χαρεί την πορεία του σε μεγάλα τμήματα της Διαδρομής, που είναι λιθόστρωτα από την εποχή του Αγίου, αλλά και να βρεθεί στους ιερούς χώρους των μονών, όπως και να επισκεφθεί τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της Μονής Λειμώνος. Σηματοδοτημένα τμήματα οδηγούν στα Δάφια ή στην Καλλονή, από αγροτικούς δρόμους του κάμπου, με δυνατότητα πεζοπορικής διάσχισης μέχρι τη Σκάλα Καλλονής.
Μέσο μετακίνησης: Αυτοκίνητο και λεωφορείο προς Καλλονή και Δάφια
Προσπελασιμότητα: Ασφαλτοστρωμένη πρόσβαση σε Καλλονή - Δάφια - Μονή Μυρσινιώτισσας - Μονή Λειμώνος, σύνδεση με αγροτική και δασική οδοποιία
Καλύτερη περίοδος: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Χώροι επισκέψεων: Μονή Μυρσινιώτισσας - Μονή Λειμώνος (μουσείο) - Μετόχι Αγίων Αναργύρων
Σήμανση: ΝΑΙ
Αφετηρία διαδρομής: Καλλονή
Τερματισμός διαδρομής: Καλλονή
Είδος τουρισμού: Φυσιολατρικός, Περιπατητικός, Ιστορικός

 

Σημεία ενδιαφέροντος


Καλλονή - Δάφια

 Όνομα:  Καλλονή - Δάφια
 Περιγραφή:  Οικισμός
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,234166
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,208306
 Υψόμετρο:  5

 

Η περιοχή της Καλλονής είναι ευνοημένη από τη φύση, με τα νερά του κόλπου να αγκαλιάζουν την πλούσια πεδιάδα των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταβρέχουν ποτάμια και γονιμοποιούν τα υπόγεια νερά, με τα ιστορικά της μοναστήρια όπως, Iερά Mονή Λειμώνος και Iερά Mονή της Παναγιάς της Mυρσινιώτισσας, να της παραστέκουν φρουροί, ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι απ’ όπου περνούσαν οι βασικοί άξονες του νησιού. Η Δάφια βρίσκεται στις παρυφές του λόφου και έχει εξαιρετική θέα προς τον κόλπο Καλλονής, προκειται για μικρό οικισμό.


Μονή Μυρσινιώτισσας

 Όνομα:  Μονή Μυρσινιώτισσας
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,250347
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,200991
 Υψόμετρο:  59

 

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση (4 χλμ.)  από την περιοχή Καλλονής. Είναι εξαρτώμενη από την Ιερά Μονή Λειμώνος, βυζαντινού ρυθμού, η οποία ανασυστήθηκε από τον Άγιο Ιγνάτιο (1523) προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας φορητές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικές τοιχογραφίες. Στα πλαίσια του φιλανθρωπικού της έργου οργάνωσε και λειτούργησε στον χώρο της σχολείο θηλέων κατά τον 16ο αιώνα, σημαντική συνδρομή στην πνευματική καλλιέργεια των υποδουλωμένων Ελλήνων στους Τούρκους κατακτητές.


Μονή Λειμώνος

 Όνομα:  Μονή Λειμώνος
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,249014
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,174267
 Υψόμετρο:  150

 

Το Καθολικό της τιμάται στο όνομα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Χτίστηκε το 1523 από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό, του οποίου το όνομα τιμάται σήμερα. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το μοναδικό πνευματικό κέντρο του νησιού (εδώ λειτούργησε σχολείο αρρένων κατά τον 16ο αιώνα). Το Καθολικό είναι ένας επιβλητικός ναός ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, με ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, ενώ στην εσωτερική του επιφάνεια υπάρχουν τοιχογραφίες αγιορείτικης τεχνοτροπίας του 1800. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους - από το 1502 έως σήμερα -, χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, πατριαρχικά συγγίλια και σουλτανικά φιρμάνια. Το αρχαιότερο βιβλίο είναι ένα Ευαγγέλιο του 9ου αιώνα, γραμμένο με χρυσόξανθο μελάνι. Παράλληλα λειτουργούν: μουσείο εκκλησιαστικής και λαϊκής τέχνης με εντυπωσιακό πλούτο εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων, ιερατικών αμφίων και άλλων ξυλόγλυπτων αντικειμένων και το μοναδικό στην Λέσβο γεωλογικό μουσείο (1990), όπου παρουσιάζονται τα κυρίαρχα λεσβιακά πετρώματα, καθώς και ορυκτά - μεταλλεύματα του νησιού. Η μονή αποτέλεσε σημαντικό κέντρο θρησκευτικής, εθνικής, πνευματικής, εκπαιδευτικής και φιλανθρωπικής δράσεως κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας,


Μετόχι Αγίων Αναργύρων

 Όνομα:  Μετόχι Αγίων Αναργύρων
 Περιγραφή:  Εκκλησία / Μονή
 Κατηγορία:  Πολιτιστικά στοιχεία
 Γεωγραφικό μήκος:  39,253915
 Γεωγραφικό πλάτος:  26,191555
 Υψόμετρο:  80

 

Στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων αποσύρθηκε, το 1557, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Λέσβου και προηγούμενος της Μονής Λειμώνος Άγιος Ιγνάτιος Αγαλλιανός, επιλέγοντάς το ως ησυχαστήριο, όπου και απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου 1566. Πετρόκτιστο κτίριο παραδοσιακής - θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια απο νορβηγικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για βιωματικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Δείτε τη Διαδρομή


Print
627 Rate this article:
5.0
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2025 by ELEALESVOS
Back To Top